Anyajegy-, bőrdaganat-, melanomaszűrés


A bőrünkön számos jóindulatú bőrdaganat figyelhető meg, fiatalabb korban többnyire kevesebb, idősebb korban egyre több.

Ezek közé tartoznak a köznapi nyelven anyajegynek nevezett bőrelváltozások is.

Ezek az anyajegyek – pontosabban festékes anyajegyek – tulajdonképpen azoknak a sejttípusosknak a csoportosulásai a bőr különböző rétegeiben, amelyek képesek pigmentet termelni.

Több típusuk van, amelyek különbözőképpen néznek ki, a szövettani képük is különböző. Egyesek már születésünkkor megvannak, a többségük azonban később jelenik meg. Az is előfordulhat, különösen idősebb korban, hogy visszafejlődnek, sőt akár el is tűnhetnek.

Kialakulásukat és számukat genetikai tényezők és a bőrfelszínt érő, az élet során összeadódó UV-fény (napfény, szolárium) expozíció mértéke határozza meg.

A bőrünket érő túlzott mennyiségű, az adott bőrt genetikai adottságaihoz képest túl sok UV-fény rosszindulatú elfajulásukat: bőrdaganat, melanoma kialakulását okozhatja, ezért fontos legalább évente egyszer az anyajegyszűrés.

A festékes anyejegyek egy speciális változata az atípusos naevus, amelyet a szövettanászok dysplasticus naevusként, vagy szerzői nevén Clark-naevusként határoznak meg. Ezeknek a klinikai és szövettani képe is szabálytalan, de még nem rosszindulatú elváltozások, bár számos esetben nagyobb a kockázata malignizálódásuknak. Mindenképpen fokozott ellenőrzésük javasolt, különösen, ha sok van egyszerre jelen a bőrfelszínen. Megelőző célú eltávolításuk is nem egyszer szóbajön, biztonságosabb!

A természetes és mesterséges UV-fénynek mértéktelenül kitett bőrön a melanoma mellett számos más bőrdaganat típus is kialakulhat.

A melanoma a bőr festéktermelő sejtjeinek daganatos burjánzása, nagyon rosszindulatú, hamar képezhet életfontos szervbe áttétet. Mielőbbi felfedezése és eltávolítása, a pontos szövettani vizsgálat elvégzése mellett ÉLETET MENTHET.

A basalioma, a bőr felsőrétegének alapi sejtjeiből kiinduló rosszindulatú bőrdaganat. Áttétet szinte soha nem képez, de növekedhet, „roncsolhatja” a környező szöveteket, a mélybe terjedve, és felül fertőződve életveszélyes, szeptikus állapothoz is vezethet. Mielőbbi eltávolítása és szövettani vizsgálata ennek is javasolt.

A spinocelluláris carcimona, a bőr legfelsőrétegének tüskéssejteiből kiinduló bőrdaganat, amely ha nem is gyakran, de okozhat életet veszélyeztető áttétet. Sebészi kimetszése és szövettani vizsgálata fontos és szükséges.

Bármilyen 2-3 hét alatt nem gyógyuló seb, a bőrszíntől eltérő színű új folt, hegszerű elváltozás, megváltozott színű, méretű, gyorsan növekvő anyajegy észlelése esetén javasolt rövid időn belül jelentkezni bőrgyógyász szakorvosnál.

Anyajegyszűrés során a bőrgyógyász dermatoszkópos vizsgálatot végez, amellyel egyszerűen, gyorsan és fájdalommentesen térképezi fel a bőrfelület elváltozásait és szükség esetén javasolja a rosszindulatúságra gyanús elváltozás sebészi kimetszését, szövettani vizsgálatra küldését. A kész szövettani lelet értékelése is a bőrgyógyász szakorvos feladata, aki ez alapján határozza meg a további teendőket, kezelést, megfigyelést, kontrollokat.

Mindenki, felnőtt és gyermek számára is javasolt a rendszeres, évenkénti, esetenként fél évenkénti bőrgyógyász szakorvos által végzett anyajegy, bőrdaganat, melanomaszűrés.

Áraink itt találhatóak.

Aktualitásokért kövess minket Facebook-on.Dr. Buczkó Mónika

BŐRGYÓGYÁSZAT
ORVOSI ESZTÉTIKA


A vizsgálatra vagy konzultációra időpont-egyeztetés a megadott telefonszámon szükséges.


 Minden jog fenntartva  |  2022 © Bőr Mánia Kft.  |  Adatkezelési nyilatkozat  |  Nyereményjáték szabályzat